Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1765]

Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Francuskie rogaliki z czekoladowym kremem są idealne na śniadanko ale również świetne na deser - polecam :)

Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą
Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty. Dolną podstawę trójkąta nacinamy z dwóch stron na około 0,5 cm, nakładamy czekoladę i zwijamy od dolnej szerokiej podstawy ku wierzchołkowi - wierzchołek zawijamy pod spód rogalika by podczas pieczenia nie rozchylił się. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki, przekładamy na blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 13-15 minut.
Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą
Etap 1 ciasto francuskie kroimy na trójkąty
Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą
Etap 2 nacinamy dolną podstawę rogalików i nakładamy czekoladę
Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą
Etap 3 zawijamy w rogaliki ciasto i smarujemy jajkiem
Rogaliki z francuskiego ciasta z czekoladą
Etap 4 pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia