Sposób przygotowania:
Ekstrakt waniliowy
Przepis pochodzi z blogu "Moje Wypieki". Strąki wanilii z ziarnami rozkroić na pół ale ziarenek nie wyskrobywać. Przełożyć do butelki. Dodać same strąki wanilii i zalać wódką aby całe strąki były zanurzone w alkoholu. Zakręcić dobrze butelkę i odłożyć w suche i ciemne miejsce ( ja wstawiłam do szafki). Co jakiś czas wstrząsnąć butelką. Według autorki bloga ekstrakt nadaje się do użycia po 2 miesiącach. Jednakże ja pierwszy raz użyłam ekstraktu już po 5 tygodniach. Nie wątpliwą zaletą ekstraktu jest to,że gdy troszkę go zużyjemy możemy dolać alkohol oraz dodawać strąki wanilii ( nawet puste) i cieszyć się tym dodatkiem przez kilka lat. Autorka podaje,że można także użyć rumu lub brendy. Polecam serdecznie!