Sposób przygotowania:
Eskalopki w sosie Marsala
Umyte, osuszone płaty mięsa delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu / oliwa z masłem /. Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonego mięsa wlać wino. Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania alkoholu. Zmniejszyć ogień, dodać bulion ,ocet balsamiczny i chwilkę podgotować, przekładając mięso na obie strony. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć /taki właśnie lubię/, ale jeśli ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.