Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Eton Mess, czyli bałagan z Eton to bardzo prosty i przepyszny deser brytyjski, który składa się z truskawek, bitej śmietany oraz pokruszonych bez. Pycha!

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami

Składniki:

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami

4-5 niewielkich porcji - takich jak na zdjęciu lub 2 większe:

  • 2 szklanki/300 g truskawek (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z granatów lub octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka/250 ml śmietanki 30-36%
  • kilka dużych bez

Dodatkowo u mnie:

  • garść słomki ptysiowej

Sposób przygotowania:

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami

Truskawki:

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami
Truskawki można delikatne podusić widelcem, aby szybciej puściły sok.

Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki.

Owoce umieścić w misce i pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie całość należy zasypać cukrem oraz opcjonalnie dodać sok z granatów lub ocet balsamiczny.

Beziki:

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami
Bezy nie powinny być pokruszone na zbyt drobno.

Bezy połamać na mniejsze kawałki.

Deser:

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami
Oryginalna receptura nie zawiera słomki ptysiowej.

Schłodzoną śmietankę ubić do gęstości, ale nie na sztywno i wymieszać z kawałkami bez.

Dodać większość truskawek (odrobinę pozostawić do dekoracji) i delikatnie przemieszać.

Całość umieścić w miseczkach/pucharkach z połamaną słomką ptysiową.

Dekoracja:

Eton Mess - truskawki z bitą śmietaną i bezami
Ja dodatkowo na wierzchu pokruszyłam też odrobinę bez oraz umieściłam listki mięty.

Eton Mess udekorować resztą truskawek i można także odrobiną dodatkowych bez.


Tagi:

deser beza