-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Farfalle z sosem mascarpone i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie danie, które możemy podać na obiad, kolację lub także jako deser. Biały, słodki sos świetnie współgra z brzoskwiniami. Pychotka!

Farfalle z sosem mascarpone i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Farfalle z sosem mascarpone i owocami

 

  • ok. 20 dag makaronu farfalle (kokardki)
  • 12 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6 połówek brzoskwini z puszki

Sposób przygotowania:

Farfalle z sosem mascarpone i owocami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu (al dente). Na patelnię wrzucamy masło, wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy także serek mascarpone i cukier. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu jednocześnie mieszając. Gdy składniki się połączą i powstanie jednolity sos ściągamy patelnię z gazu. Połówki brzoskwini kroimy w kostkę. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem mascarpone oraz posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami. Sos mascarpone możemy podawać na ciepło od razu po przygotowaniu, ale również po wcześniejszym schłodzeniu go w lodówce. Możemy również brzoskwinie zastąpić innymi owocami wedle własnego uznania. Smacznego!
Farfalle z sosem mascarpone i owocami
Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania dania.
Farfalle z sosem mascarpone i owocami
Na patelnię wykładamy masło, mleko, śmietankę, serek mascarpone i cukier.
Farfalle z sosem mascarpone i owocami
Wszytkie składniki podrzewamy mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.