mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fasolka szparagowa po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka fasolka doskonale pasuje jako dodatek do obiadu czy jako samodzielna przekąska ;)

Fasolka szparagowa po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa po grecku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa po grecku
Fasolkę szparagową myję, obcinam końcówki. Czosnek obieram i drobno siekam. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz (np. oliwę). Po chwili na patelnię dodaję posiekany czosnek i całość podsmażam ok. 30 sekund. Następnie dodaję umytą i przygotowaną fasolkę. Wlewam pół szklanki wody. Całość duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, aż fasolka będzie miękka. W razie czego należy dolać więcej wody. Na koniec doprawiam danie do smaku solą oraz posiekaną natką pietruszki.
Fasolka szparagowa po grecku
Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekany czosnek
Fasolka szparagowa po grecku
Do czosnku dodaję fasolkę szparagową wcześniej przygotowaną
Fasolka szparagowa po grecku
Natkę pietruszki myję, osuszam i drobno kroję
Fasolka szparagowa po grecku
Na koniec dodaję do fasolki natkę i doprawiam solą