Sposób przygotowania:
Gyros a`la Igraszki
Wszystkie przyprawy wsypujemy na suchą patelnie, chwile je podprażamy i ucieramy je moździerzem (lub mielimy w młynku ). Zmielona przyprawę przesypujemy do wyparzonego słoika , zakręcamy i przechowujemy około 1 miesiąca.
Szynkę myjemy, osuszamy , kroimy w cienkie paski i przekładamy do salaterki. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany drobno czosnek, wsypujemy przyprawę do gyrosa, wlewamy 1 łyżkę oliwy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy na niej mięso wraz z cebulą i czosnkiem a także pokrojoną w paski papryka. Mięso smażymy do miękkości ( jeśli mięso jest cienko pokrojone wystarczy 15-20 minut ). Usmażone mięso serwujemy z ulubionymi sosami np. tzatziki lub czosnkowym, smacznego ; )
Szynkę myjemy, osuszamy , kroimy w cienkie paski i przekładamy do salaterki. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany drobno czosnek, wsypujemy przyprawę do gyrosa, wlewamy 1 łyżkę oliwy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę smażymy na niej mięso wraz z cebulą i czosnkiem a także pokrojoną w paski papryka. Mięso smażymy do miękkości ( jeśli mięso jest cienko pokrojone wystarczy 15-20 minut ). Usmażone mięso serwujemy z ulubionymi sosami np. tzatziki lub czosnkowym, smacznego ; )
Magdalena88
Marika-
Igraszki Losu
niezły kąsek
Igraszki Losu
niezły kąsek napisał(a):