Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta w przygotowaniu przekąska, która ładnie się prezentuje i z pewnością będzie smakować gościom, w dodatku nie jest bardzo kosztowna

Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami

 

  • 5 jajek
  • 10 szprotek
  • 100 gram wędzonej makreli
  • 1 mała cebula
  • majonez
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami
Jajka gotujemy na twardo przez ok 8 minut. Obieramy i po całkowitym ostudzeniu kroimy na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka (by nie uszkodzić białek). Żóltka rozcieramy dokładnie widelcem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz pozbawioną ości i rozdrobnioną makrelę. Dodajemy ok. 1-1,5 łyżki majonezu, sól oraz pieprzi dokładnie mieszamy. farsz nakładamy do białek. Szprotkom odcinamy głowy i dekorujemy nimi każdą połówkę jajka. Przekąska gotowa
Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami
Etap 1 jajka dokładnie rozcieramy np widelcem
Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami
Etap 2 nakładamy farsz z jajek i makreli .
Faszerowane jajka z wędzonymi szprotkami
Etap 3 szprotki pozbawiamy głów i dekorujemy

Tagi:

jajko jajka