marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Faszerowane miseczki jajeczne z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ta przystawka z jaj jest od dawna serwowana na przeróżne obiady lub kolacje proszone,a także rodzinne święta. Można brzegi miseczek wyciąć w ząbki dla efektu.

Faszerowane miseczki jajeczne z mięsem

Składniki:

Faszerowane miseczki jajeczne z mięsem

 

  • 12 wiejskich,dużych jaj,
  • 1 ugotowany kurczak,
  • puszka groszku konserwowego,
  • słoiczek pędów z bambusa,
  • 2 duże strąki czuszki kolorowej-zielona,czerwona,
  • sól,
  • 1/2 l.wody,
  • gałązki świeżej natki do przybrania.

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane miseczki jajeczne z mięsem
Jajka ugotować, przelać zimną wodą, obrać i przekroić na wpół w poprzek, tak by stały pionowo, wyjąć z nich żółtka i rozkruszyć widelcem w miseczce metalowej. Specjalnym nożykiem ponacinać ząbki w brzegach miseczek. Czuszki opłukać, naciąć na wzdłuż, usuwając nasiona i ogonki i jeszcze raz przepłukać środki ciepłą wodą. Posiekać papryczki w cieniutkie talarki, gotowanego dzień wcześniej kurczaka podzielić na strzępki i wymieszać z żółtkami, solą, siekaną czuszką oraz odsączonymi na sitku pędami z bambusa oraz groszkiem konserwowym w całości. Napełniać miseczki jaj i układać na paterze do podawania jaj zakąsek. Przybrać świeżymi gałązkami natki pietruszki.