agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Warzywa faszerowane zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Warzywa faszerowane , które spokojnie możemy grillować:)

Warzywa faszerowane zapiekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa faszerowane zapiekane

 

  • mięso mielone w oryginale wieprzowe u mnie z indyka 200 g
  • bakłażan 1 szt
  • pomidor 2 szt
  • cukinia 1 mała
  • szalotka 1 szt
  • sól morska 1 łyżeczka płaska
  • pieprz 1 szczypta
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka płaska
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Warzywa faszerowane zapiekane
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć z nich miąższ i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić w grubsze plastry lub tak jak ja stożki, wyciągnąć miąższ ( ale nie do końca , aby powstały miseczki) i przełożyć do miseczki. Tak samo zrobić z bakłażanem. Miąższ z warzyw drobno posiekać, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Lekko posolić , popieprzyć i podsypać papryką mieloną słodką. W tym czasie warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą i podpiec w piekarnika ok 10 minut. (temp 170 stopni). Farsz ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz przyprawą do mięsa. Podpieczone warzywa nadziewać mięsem, zapiekać 20 minut w 17 stopniach. Smacznego:)
Warzywa faszerowane zapiekane
warzywa umyc i pokroić następnie wydrążyć miąższ
Warzywa faszerowane zapiekane
wydrążony miąższ z warzyw drobno posiekać
Warzywa faszerowane zapiekane
posiekany miąższ doprawić i podsmażyć na oliwie z oliwek
Warzywa faszerowane zapiekane
warzywa napełniac przygotowanym farszem i zapiekać