Sposób przygotowania:
Faszerowane paprykowe miseczki
Brązowy ryż w woreczkach ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie potem go odsączyć z wody, rozciąć woreczki i wysypać ugotowany ryż do garnka w którym się gotował lub do miski ale większej bo farsz trzeba będzie wymieszać. Ryż lekko schłodzić. Mięso, cukinię umyć, a z umytej dyni odciąć skórę i można pokroić na paski. Prosto do garnka z ryżem zmielić mięso, cukinię, dynię i topiony serek za pomocą maszynki do mięsa z grubym sitkiem. Dodać smażoną cebulę ( użyłam takiej, która mi została z poprzedniego dnia bo robiłam farsz do ruskich pierogów. Jeżeli nie mamy gotowej cebuli to musimy cebulę usmażyć i dodać do farszu ). Potem dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku i wymieszać farsz. Papryki po umyciu, przekroić na pół tak aby powstały po dwie miseczki. Usunąć z papryk gniazda nasienne i ogonki. Przygotowanym farszem napełnić miseczki paprykowe i układać je w formie do pieczenia lekko skropionej olejem. Na koniec rozdzielić na każdą nafaszerowaną porcje starty ser i dodatkowo oprószyć ostrą papryką dla koloru. Papryki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco np. z pieczywem.
jaNina
zewa
Dzięki :)