Sposób przygotowania:
Faworki
Z żółtek, masła, śmietany, cukru i mąki zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części, rozwałkować, pokroić w paski szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył węzeł.
Faworki przykryć ściereczką, by nie wyschły przed smażeniem.
W rondlu rozgrzać smalec. Można dodać kieliszek spirytusu (by ciasto nie chłonęło tłuszcz).
Na smalcu z dodatkiem spirytusu smażyć faworki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
Usmażone faworki osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.
Faworki przykryć ściereczką, by nie wyschły przed smażeniem.
W rondlu rozgrzać smalec. Można dodać kieliszek spirytusu (by ciasto nie chłonęło tłuszcz).
Na smalcu z dodatkiem spirytusu smażyć faworki po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
Usmażone faworki osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.