Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Faworki na cieście drożdżowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetne faworki szczególnie dla tych którzy nie mogą jeść kruchych.

Faworki na cieście drożdżowym

Składniki:

Faworki na cieście drożdżowym

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki na cieście drożdżowym
W 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Do mąki dodać drożdże i resztę składników- oprócz żółtek. Lekko wymieszać i dodać żółtka. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto cienko rozwałkować−starać się jak najmniej podsypywać mąkę. Rozwałkowany placek pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm. Następnie każdy pasek na kawałki ok 6 cm długości. Każdy kawałek naciąć na środku i przewinąć. Smażyć w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyciągnięciu odsączyć z tłuszczu kładąc na papierowe ręczniki. Posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust