Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Faworki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie miałam ochoty na faworki smażone w głębokim tłuszczu, stąd pomysł by przygotować je w wersji beztłuszczowej.

Faworki pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki pieczone

 

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub mały cukier wanilinowy)
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier puder do posypania ciastek

 

Sposób przygotowania:

Faworki pieczone
Do miski wlałam jogurt, żółtka, cukier puder, ekstrakt oraz szczyptę soli. Rózgą roztrzepałam całość tak by powstała jednolita masa. Dosypałam mąkę przesianą z proszkiem. Zagniotłam ciasto- powinno odstawać od ręki, jeśli tak się nie dzieje trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto położyłam na stolnicy i tak z 5-10 minut tłukłam wałkiem jakbym biła mięso na kotlety. Dzięki temu w cieście wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Po tym zabiegu ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą rozwałkowywałam bardzo cienko. Radełkiem wykrawałam faworki, które układałam na blasze wyłożonej papierem. Piekłam ok 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.(potrafią się przypalić w kilka chwil). Po upieczeniu ciastka posypałam cukrem pudrem. Szybko czerstwieją, dlatego radzę je zjeść tego samego dnia.
Faworki pieczone
Na początku mokre składniki roztrzepałam z cukrem.
Faworki pieczone
Do mokrych składników dodałam mąkę z proszkiem.
Faworki pieczone
Ciasto biłam wałkiem do ciasta by powstały pęcherzyki powietrza.
Faworki pieczone
Surowe faworki układałam na blasze wyłożonej papierem.