Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Faworki wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam faworki za ich kruchość i delikatność, więc obowiązkowo muszą się one u mnie pojawić w tłusty czwartek :-)

Faworki wg Megg Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki wg Megg

 

Sposób przygotowania:

Faworki wg Megg
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać sól, żółtka, wódkę oraz śmietanę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać dość długie, aby było elastyczne i miękkie, a następnie wybić je wałkiem, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać radełkiem prostokąty. Na środku każdy prostokąt naciąć i przewlec przez otwór. Faworki smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, odsączać na papierowym ręczniku, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Faworki wg Megg
Faworki wg Megg
Faworki wg Megg

Tagi:

faworki chrust