BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Faworki z ciasta francuskiego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj przygotowałam faworki z ciasta francuskiego.Polecam dla osób trochę leniwych, a także zapracowanych. Faworki proste,szybkie w przygotowaniu i b.smaczne. Wystarczy mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i szybki, pyszny smakołyk gotowy.

Faworki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki z ciasta francuskiego

 

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • żółtko 1 + woda 1 łyżka,
  • cukier puder do oprószenia,

Sposób przygotowania:

Faworki z ciasta francuskiego
Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy odcinamy paski o szerokości około 1 - 1,5 cm, następnie przecinamy na taką długość jakie długie chcemy faworki. Każdy pasek przecinamy w środku i wywijamy tak jak wywija się faworki. Jeden koniec przewijamy przez rozcięcie.

Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.i pieczemy około 15 minut.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Faworki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwinąć,pociąć na paski
Faworki z ciasta francuskiego
Paski pociąć na mniejsze kawałki,przeciąć w środku i przewinąć jeden koniec przez przecięcie
Faworki z ciasta francuskiego
Przygotowane faworki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy posmarować rozbełtanym żółtkiem
Faworki z ciasta francuskiego
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut,po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem