-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Faworki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faworki z ciasta francuskiego? Oczywiście, że tak. Powstaną szybciej niż typowe faworki drożdżowe. Żeby trochę urozmaicić ich smak użyłam także dżemu truskawkowego domowej roboty.

Faworki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki z ciasta francuskiego

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • dżem truskawkowy
  • 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Faworki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie przekroić na pół. Na jednej połowie rozsmarować dżem truskawkowy. Następnie przyłożyć drugi płat ciasta francuskiego i skleić ze sobą.

Powstałe ciasto podzielić na pięć równych, pionowych pasków. Następnie każdy pasek przekroić w połowie, poziomo na pół.

W każdym pasku zrobić nacięcie i przełożyć drugą końcówkę ciasta. Każdy posmarować mlekiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Faworki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną część posmarować dżemem.
Faworki z ciasta francuskiego
Złóżyć oba ciasta ze sobą.Pokroić pionowo na pięć równych pasków.
Faworki z ciasta francuskiego
Każdy pasek przekroić poziomo na pół. W każdym zrobić nacięcie i przełożyć drugą końcówkę ciasta.
Faworki z ciasta francuskiego
Każdy z faworków posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.