BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1307]

Twarogowe oponki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam dla rodzinki twarogowe oponki to taki wstęp przed tłustym czwartkiem. Moje oponki są miękkie, apetyczne i szybko znikają z talerza. Kto raz spróbuje na jednej nie skończy a tłusty czwartek tuż tuż.

Twarogowe oponki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Twarogowe oponki

 

  • twaróg półtłusty 500 g,
  • mąką pszenna około 500 g,
  • cukier 1/2 szkl,
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki,
  • żółtka 3 -4 w zależności od jajek,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • ocet 1 łyżeczka można zastąpić spirytusem,
  • śmietany 18 % 200 ml,
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania 5 -6 łyżek,

Sposób przygotowania:

Twarogowe oponki
Ser zmielić maszynką do mięsa lub dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie do sera dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy, żółtka, ocet oraz śmietan (pamiętajmy o tym że składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na porcje każdą rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.

Szklanką wykrawać koła w środku za pomocą kieliszka wykroić mniejsze kółka.

Tak przygotowane oponki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Każdą porcję odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Rada;

Cukier puder można wymieszać z cukrem waniliowym.

Olej powinien być rozgrzany do temperatury 170 - 180 stopni
Twarogowe oponki
Ser zmielić lub ugnieść tłuczkiem,dodać pozostałe składniki
Twarogowe oponki
Całość zagnieść w gładkie ciasto, ciasto podzielić na porcje
Twarogowe oponki
Każdą porcję rozwałkować,szklanką wykrawać koła a w środku za pomocą kieliszka mniejsze kółka
Twarogowe oponki
Oponki wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz,sprawdzanie oleju
Twarogowe oponki
Wkładać partiami i smażyć na złoty kolor z każdej strony
Twarogowe oponki
Porcje odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Twarogowe oponki
Podawać oprószone cukrem pudrem