Sposób przygotowania:
Twarogowe oponki
Ser zmielić maszynką do mięsa lub dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie do sera dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy, żółtka, ocet oraz śmietan (pamiętajmy o tym że składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na porcje każdą rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.
Szklanką wykrawać koła w środku za pomocą kieliszka wykroić mniejsze kółka.
Tak przygotowane oponki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Każdą porcję odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Rada;
Cukier puder można wymieszać z cukrem waniliowym.
Olej powinien być rozgrzany do temperatury 170 - 180 stopni
Ciasto podzielić na porcje każdą rozwałkować na grubość około 1 - 1,5 cm.
Szklanką wykrawać koła w środku za pomocą kieliszka wykroić mniejsze kółka.
Tak przygotowane oponki smażyć partiami w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Każdą porcję odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Rada;
Cukier puder można wymieszać z cukrem waniliowym.
Olej powinien być rozgrzany do temperatury 170 - 180 stopni
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Super na zbliżający się tłusty czwartek.;)
gusia1000