Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1255]

Muffinki walentynkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są naprawdę proste w przygotowaniu i zapewniam, że każdy z Was może pysznie zaskoczyć ukochaną osobę. Ciastka wystarczy odpowiednio ozdobić, a to również nic trudnego.

Muffinki walentynkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki walentynkowe

Około 4 dużych lub 6 mniejszych sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Moja dekoracja:

  • bita śmietana
  • nadzienia cukiernicze o różnych smakach
  • posypka cukrowa w kształcie serduszek

Sposób przygotowania:

Muffinki walentynkowe

Ciasto:

Muffinki walentynkowe
Ciasto miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce należy połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, natomiast w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Następnie wszystko razem wymieszać jedynie do momentu połączenia się składników.

Wypełnianie papilotek:

Muffinki walentynkowe
Użyłam dużych tulipanów i wyszły mi 4 sztuki.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, które następnie należy napełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffinki walentynkowe
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia - najlepiej na kratce.

Dekoracja:

Muffinki walentynkowe
Muffinki można udekorować według własnego uznania.

Ja przygotowałam bitą śmietanę z kremówki oraz użyłam gotowych nadzień i posypki w kształcie serduszek.