Sposób przygotowania:
Faworki na piwieETAP 1:
Do miski przesiać mąkę , dodajemy sól i masło oraz piwo i żółtka.
ETAP 2:
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
ETAP 3:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na kawałki i cienko rozwałkowujemy.
Za pomocą radełka kroimy na prostokąty .na środku robimy dziurkę i przekładamy faworki.
ETAP 4:
Do garnka wlewamy olej i spirytus, dopiero potem rozgrzewamy. Wkładamy faworki i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
ETAP 5:
Usmażone faworki wykładamy na blachę z ręcznikiem papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
redakcja
madzik323
Dziękuję bardzo:)