madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Faworki na piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche i delikatnie posypane cukrem pudrem. Idealne do popołudniowej kawki. W karnawale muszą pojawić się chociaż raz.

Faworki na piwie

Składniki:

Faworki na piwie

 

  • 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki na piwie

ETAP 1:

Faworki na piwie
Do przesianej mąki pszennej dodajemy pozostałe składniki

Do miski przesiać mąkę , dodajemy sól i masło oraz piwo i żółtka.

ETAP 2:

Faworki na piwie
Zgniecione ciasto wkładamy do lodówki na godzinę

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

ETAP 3:

Faworki na piwie
Ciasto rozwałkowujemy i formujemy faworki

Wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na kawałki i cienko rozwałkowujemy.

Za pomocą radełka kroimy na prostokąty .na środku robimy dziurkę i przekładamy faworki.

ETAP 4:

Faworki na piwie
Na rozgrzanym oleju smażymy faworki z każdej strony

Do garnka wlewamy olej i spirytus, dopiero potem rozgrzewamy. Wkładamy faworki i smażymy z każdej strony na rumiany kolor.

ETAP 5:

Faworki na piwie
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu układając na papierowym ręczniku

Usmażone faworki wykładamy na blachę z ręcznikiem papierowym aby osączyć nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.