Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Paluszki francuskie z sezamem i przyprawami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna przekąska, która nie wymaga czasu ani wielkich zdolności kulinarnych. Jednakże smakuje i to się liczy!

Paluszki francuskie z sezamem i przyprawami

Składniki:

Paluszki francuskie z sezamem i przyprawami

ciasto francuskie

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sezam
  • przyprawy (dowolne, na zdjęciu: suszony czosnek niedźwiedzi, słodka papryka, sól, czarnuszka)
  • Opcjonalnie:
  • dip kremowo-serowy

Dip:

Sposób przygotowania:

Paluszki francuskie z sezamem i przyprawami
Ciasto francuskie pokroić na paski o dowolnych wielkościach, tak jak na faworki. Na środku każdego paska wykonać nacięcie i przez uzyskany otwór przełożyć jeden koniec ciasta. Jajko dokładnie roztrzepać a blachę wyścielić papierem do pieczenia.

Kawałki ciasta namaczać w jajku i układać w formie. Całość obsypać przyprawami oraz sezamem.

Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Można spożywać samodzielnie lub z dowolnym dipem.

Dip kremowo serowy:

Paluszki francuskie z sezamem i przyprawami

Śmietanę w rondelku połączyć z tartym serem.
W trakcie podgrzewania mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.