Sposób przygotowania:
Paluszki francuskie z sezamem i przyprawami
Ciasto francuskie pokroić na paski o dowolnych wielkościach, tak jak na faworki. Na środku każdego paska wykonać nacięcie i przez uzyskany otwór przełożyć jeden koniec ciasta. Jajko dokładnie roztrzepać a blachę wyścielić papierem do pieczenia.
Kawałki ciasta namaczać w jajku i układać w formie. Całość obsypać przyprawami oraz sezamem.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Można spożywać samodzielnie lub z dowolnym dipem.
Kawałki ciasta namaczać w jajku i układać w formie. Całość obsypać przyprawami oraz sezamem.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Można spożywać samodzielnie lub z dowolnym dipem.
Dip kremowo serowy:
Śmietanę w rondelku połączyć z tartym serem.
W trakcie podgrzewania mieszać do uzyskania gładkiej masy.
Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.