sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna odsłona nadziewanych faworków, tym razem w słodkiej wersji. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku.

Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym

Składniki:

Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym

Skadniki

  • ciasto
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżki spirytusu

 

  • nadzienie
  • 250 g białego sera
  • 3-4 łyżki pure z dyni
  • ekstrakt waniliowy
  • ok. 1 łyżka cukru pudu

 

  • dodatkowo
  • foremki do rurek
  • foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm
  • białko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka.

Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt.

Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. Smażymy na złoty kolor.

Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej.

Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. Nadziewamy nią faworki.

Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. Podajemy posypane cukrem pudrem.