Sposób przygotowania:
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka.
Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt.
Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. Smażymy na złoty kolor.
Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej.
Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. Nadziewamy nią faworki.
Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt.
Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. Smażymy na złoty kolor.
Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej.
Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. Nadziewamy nią faworki.
Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach. Podajemy posypane cukrem pudrem.
SylaUla
sammakko
Dziękuję :) Do faworków można zrobić dowolne nadzienie :)