AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Crumble z jabłkami i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne jabłka i gruszki pod znakomitą kruszonką. Zrobiłam dziś pierwszy raz i jestem zaskoczona, że smakują tak obłędnie.

Crumble z jabłkami i gruszkami

Składniki:

Crumble z jabłkami i gruszkami

 

  • Na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek masła

 

  • 3 duże jabłka
  • 3 gruszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Crumble z jabłkami i gruszkami
Do miski wsypałam mąkę, płatki owsiane, cynamon, cukier oraz dodałam masło. Wszystko razem ze sobą połączyłam za pomocą dłoni. Kruszonkę na czas przygotowania owoców schowałam do lodówki.

Jabłka i gruszki umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki. Przełożyłam do naczynia, dorzuciłam rodzynki, przyprawę do piernika, sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszałam.

Owoce wyłożyłam do formy a kruszonkę równomiernie rozprowadziłam po owocach.

Piekłam przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.