Sposób przygotowania:
Wyborne faworki
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem dodać do nie szczyptę soli oraz żółtka jajek oraz śmietanę i alkohol, szybko zagnieść gładkie ciasto które dobrze potem wybić np. wałkiem i schłodzić około 2 godzin w lodówce. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na bardzo cienki placek im ciasto jest cieńsze tym potem będą bardziej chrupiące nasze faworki, rozwałkowane ciasto pociąć na prostokąty w każdym zrobić na środku nacięcie przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta formując faworki. Na patelni rozgrzać dobrze smalec i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po odsączeniu z tłuszczu przełożyć faworki na talerz i posypać sporą ilością cukru pudru.
Nina W.
ajrinwu