Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Faworki z zeszytu mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowe faworki są najlepszym smakołykiem ostatkowym, którym zajada się cała moja rodzina :) Polecam

Faworki z zeszytu mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki z zeszytu mojej mamy

 

  • 20 dag mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 3-7 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Faworki z zeszytu mojej mamy
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól oraz proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe), następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Następnie wałkujemy na cienkie placki i kroimy w wąskie paski o długości około 7 cm, nacinamy po środku i przekładamy jeden koniec tworząc faworka. Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy faworki, smażmy do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Wyciągamy na papierowy ręcznik który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podajemy dekorując cukrem pudrem.
Faworki z zeszytu mojej mamy
z podanych skłądników zagniatamy ciasto na faworki
Faworki z zeszytu mojej mamy
ciasto na faworki wałkujemy na cienkie placki
Faworki z zeszytu mojej mamy
następnie kroimy ciasto w ppaski i przekładamy
Faworki z zeszytu mojej mamy
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron

Tagi:

faworki chrust