Sposób przygotowania:
Chrupiące, złociste faworki
Ciasto na faworki Przesiewam mąkę, sól oraz cukier puder. Do przesianych składników dodaję margarynę. Mieszam ze sobą wszystkie składniki, po czym dodaję do nich całe jajka i śmietanę. Ponownie mieszam wymienione składniki, dodaję spirytus i zagniatam ciasto. W międzyczasie wstawiam tłuszcz na ogień.Formowanie faworków Wyrobione ciasto napowietrzam. Ciasto na faworki rozwałkowuję na grubość ok 2 mm, dzielę je na paski, a następnie na mniejsze ukośne części. Na środku każdego kawałka, nożem robię mały otwór. Jeden róg przeciągam przez otwór tworząc pętelkę.Smażenie faworków W końcowym etapie – smażę faworki na gorącym tłuszczu, do momentu aż przybiorą złoty kolor. Wykładam je na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem.Przepis: Elżbieta Żołek