zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Chrupiące, złociste faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Faworki, chrusty, chruściki to pyszne karnawałowe słodkości, którym trudno się oprzeć. Oprószone cukrem pudrem smakują rewelacyjnie i pięknie się prezentują.

Chrupiące, złociste faworki

Składniki:

Chrupiące, złociste faworki

 

  • margaryna – 2 łyżki
  • mąka – 3 szklanki
  • jajka - 2
  • kwaśna śmietana 18% - 100 ml
  • spirytus - 3 łyżki
  • sól – duża szczypta
  • tłuszcz np. planta – 6 kostek
  • cukier puder – 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące, złociste faworki
Ciasto na faworki Przesiewam mąkę, sól oraz cukier puder. Do przesianych składników dodaję margarynę. Mieszam ze sobą wszystkie składniki, po czym dodaję do nich całe jajka i śmietanę. Ponownie mieszam wymienione składniki, dodaję spirytus i zagniatam ciasto. W międzyczasie wstawiam tłuszcz na ogień.Formowanie faworków Wyrobione ciasto napowietrzam. Ciasto na faworki rozwałkowuję na grubość ok 2 mm, dzielę je na paski, a następnie na mniejsze ukośne części. Na środku każdego kawałka, nożem robię mały otwór. Jeden róg przeciągam przez otwór tworząc pętelkę.Smażenie faworków W końcowym etapie – smażę faworki na gorącym tłuszczu, do momentu aż przybiorą złoty kolor. Wykładam je na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem.Przepis: Elżbieta Żołek