paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Figi na chmurce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna świeża figa faszerowana kasza jaglaną ułożona na delikatnej chmurce z bitej śmietany. Całość otulona czekoladą oraz sosem truskawkowym...mm..

Figi na chmurce

Składniki:

Figi na chmurce

 

  • 4 świeże figi
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 kostek czekolady mlecznej
  • 2 lyżki soku truskawkowego bądź sosu
  • 80 g ugotowanej kaszy jaglanej ( w posłodzonej wodzie )
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Figi na chmurce
1. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

2. Z fig odcinamy "czapeczki" wydrążamy delikatnie środek ( nie wyrzucamy!)

3. Kaszę jaglaną mieszamy z miąższem z fig. Tak powstałą masą faszerujemy figi. Przykrywamy czapeczkami. Zapiekamy w piekarniku w 185 Stopniach przez 15 min

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

5. Do miseczek deserowych nakładamy ubitą bitą śmietanę, układamy na niej przestudzone figi, polewamy czekoladą oraz sokiem