Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Filety z makreli w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

- Maquereaux au vin blanc

Filety z makreli w białym winie

Składniki:

Filety z makreli w białym winie

 

  • 12 filetów z makreli
  • 80g masła
  • 30g mąki
  • nieduża cebula
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka estragonu
  • szklanka białego wina
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z makreli w białym winie
Roztopić w rondlu 30g masła, ułożyć filety. Cebulkę drobno pokroić, dodać razem z winem, solą i pieprzem. Gotować 15 min pod przykryciem, na małym ogniu. Wystudzić, odlać płyn.



Na patelni zrobić zasmażkę z mąki i 30g masła, gdy nabierze złotego koloru zalać płynem, mieszając dodać koncentrat pomidorowy, gotować aż sos zgęstnieje. Dodać sos do rondla z filetami, resztę masła, estragon i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.