marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Flądra..

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia dania

Flądra..

Składniki:

Flądra..

 

  • 2 lampki wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Otartej skórki z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 cebula
  • 8 łyżek oleju
  • 4 sprawione flądry (a 400 g)
  • sól
  • 200 g małży w sosie własnym
  • 100 g tartego ementalera

Sposób przygotowania:

Flądra..
Na początku naszego kucharzenia należy wymieszać wino, sok, olej i skórkę z cytryny i całość popieprzyć. Tak przygotowaną marynatą zalać flądry i odstawić je na 1-2 godz. Ryby osuszyć na ściereczce, lekko posolić i grillować z każdej strony po 5-6 min. Małże osaczyć, zawinąć w folię aluminiową i lekko podgrzać na grillu, Flądry obrócić w taki sposób, żeby skórka była na górze, całość udekorować małżami i posypać serem. Zapraszam do przyrządzenia naprawdę warto danie bardzo wykwintne świetnie nadaje się na ważne okazje. Każdy będzie chciał posmakować. Życzę Smacznego ;)