Aplegra

Aplegra

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Flamandzka potrawka z wolowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tradycyjne danie we flamandzkiej czesci Belgii. Polecam

Flamandzka potrawka z wolowiny

Składniki:

Flamandzka potrawka z wolowiny

 

  • 500gr do 1kg wolowiny (gatunek gulaszowy)
  • 3 cebule
  • 2 butelki naprawde dobrego ciemnego piwa (belgijskie najlepsze)
  • 2 machewki
  • 2-3 liscie laurowe
  • tymianek (swiezy lub suszony ale lepiej swiezy)
  • lyzeczka brazowego cukru
  • lyzka czerwonego octu winnego
  • maslo
  • czarny pieprz
  • sol

 

Sposób przygotowania:

Flamandzka potrawka z wolowiny
Wolowine pokroic na gulaszowe kawalki, popieprzyc, oproszyc maka. Obsmazyc na patelni, na masle, az mieso bedzie zlotobrazowe. Odlozyc do garnka, w ktorym bedziemy dusic. Cebule pokrojona w talarki zesmazyc na masle, przez ok. 15 minut, wazne zeby ja zbrazowic ale nie przypalic.Odlozyc do miesa, zalac piwem, dodac marchawke, liscie laurowe,ziarenka pieprzu cukier i sol. Dusic przez 1/5 do 2 godzin, dolewajac w razie potrzeby wody lub wywaru. Na 15 min przed podaniem dodac tymianek do smaku i ocet. Podawac z ziemniakami. Pycha!!! Zycze smacznego

Tagi:

piwo wołowina