Flatbread, czyli chlebek z patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ostatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki.

Flatbread, czyli chlebek z patelni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flatbread, czyli chlebek z patelni

 

  • 350 g maki pszennej 650
  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Flatbread, czyli chlebek z patelni
Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Zagniecione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące i wałkujemy na placem o grubości 2-3 mm. Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki. Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe.
Flatbread, czyli chlebek z patelni
Flatbread, czyli chrupiący chlebek z patelni