ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Pita

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne chlebki Pita, doskonałe do kebaba...

Pita

Składniki:

Pita

 

 

Sposób przygotowania:

Pita
Do miski wlac 220ml letniej wody,rozkruszyć i rozpuścić w niej drożdże,dodać połowę mąki, olej i sól, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo,aż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60min.
Gdy ciasto już wyrośnie,wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką,uformować wałek i podzielić go na 8 kawałków. Każdy placuszek rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.10min. Po tym czasie placuszki odwracamy, spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.
Piec ok. 8min. w temp. 220ºC.