Sposób przygotowania:
Pita
Do miski wlac 220ml letniej wody,rozkruszyć i rozpuścić w niej drożdże,dodać połowę mąki, olej i sól, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo,aż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60min.
Gdy ciasto już wyrośnie,wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką,uformować wałek i podzielić go na 8 kawałków. Każdy placuszek rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.10min. Po tym czasie placuszki odwracamy, spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.
Piec ok. 8min. w temp. 220ºC.
Gdy ciasto już wyrośnie,wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką,uformować wałek i podzielić go na 8 kawałków. Każdy placuszek rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.10min. Po tym czasie placuszki odwracamy, spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.
Piec ok. 8min. w temp. 220ºC.