Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Chlebki pita

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i pulchne chlebki pita

Chlebki pita Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebki pita

 

Sposób przygotowania:

Chlebki pita
W 1/2 szkl wody rozpuścić drożdże i cukier odstawić na 15minut. Po 15 minutach do miski wsypać mąkę, sól dodać wodę z drożdżami , olej i resztę wody - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. ( nie powinno się kleić do rąk ) Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części , uformować bułeczki i odstawić pod przykryciem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki rozwałkować posmarować roztrzepanym jajkiem przełożyć na gorącą blache !! ( wyjęte z nagrzanego piekarnika ) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 10-15 minut (nie odwiercając piekarnika w trakcie pieczenia) Wyjąc i odstawić do przestygnięcia.
Chlebki pita
Do miski wsypać mąkę sól dodać wodę z drożdżami olej i resztę wody wyrobić gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia
Chlebki pita
Ciasto podzielić na 6 części i odstawić pod przykryciem na 40 minut
Chlebki pita
Wyrośnięte bułeczki rozwałkować posmarować roztrzepanym jajkiem przełożyć na gorące blach

Tagi:

jajko jajka