blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Florentynki z czekoladową polewą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre ciasteczka z czekoladą oraz płatkami migdałowymi.

Florentynki z czekoladową polewą

Składniki:

Florentynki z czekoladową polewą

 

  • po 150 g miodu i śmietany
  • po 100 g rodzynek, płatków migdałowych i owoców kandyzowanych
  • sok z cytryny
  • 100 g czekolady
  • łyżeczka masła i mąki
  • 200 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Florentynki z czekoladową polewą
Owoce posiekać. Rodzynki namoczyć w 1/2 soku. Cukier wsypać do rondelka, podgrzewać, ąż się rozpuści. Dodać miód i sok. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do miodu, wymieszać. Wrzucić migdały, rodzynki, owoce i masło. Podgrzewać, mieszając. Foremki wypełnić masą, piec 12-15 min. wtemp. 150-165°C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Cienką warstwę czekolady rozsmarować na 1 stronie ciasteczek, widelcem pozaznaczać szlaczki. Wystudzić.

Tagi:

czekolada