mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, czekoladowe fondue, w którym można zanurzać świeże owoce i ciasteczka

Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami

 

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany 30%
  • świeże owoce (truskawki, banany, mandarynki, jabłka, gruszki, kiwi), ciasteczka (herbatniki, biszkopciki, rurki, paluszki, precelki)

 

Sposób przygotowania:

Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami
W małym garnuszku przygotowuję kąpiel wodną czyli do rondelka wlewam wrzącą wodą i trzymam ją na ogniu. Do wrzątku wstawiam kubek (lub miseczkę), do którego wlewam śmietankę. Podgrzewam śmietankę prawie do wrzenia. Do śmietanki dodaję pokruszoną na malutkie kawałki czekoladę i całość mieszam, aż do połączenia się składników. Konsystencję fondue reguluję poprzez dodatek stopniowo wlewanej śmietanki. Masę czekoladową przelewam do naczynia na fondue. Następnie zapalam świeczkę do podgrzewania. Fondue podaję razem ze świeżymi owocami tj. truskawkami oraz ciastkami: herbatnikami, precelkami czy biszkopcikami.
Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami
W kubku lub miseczce podgrzewam śmietankę
Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami
Do śmietanki wsypuję startą czekoladę i mieszam
Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami
Podgrzewam zawartość miseczki dopóki składniki się nie połączą
Fondue czekoladowe z owocami i ciastkami
Na koniec masę czekoladową wlewam do naczynia na fondue