U nas w sprzedaży nie widziałam. Ten sos który używają Anglicy ( szczególnie do jagnieciny ) jak dla mnie za słodki .Przywiozłam sobie .A teraz robię sama .
( ten przepis który podano wyzej nie ma nic wsólnego z angielskim sosem miętowym.)
Sos miętowy wzorowany na angielskim wg Babcigramolki:
W kuchni angielskiej używany podobnie jak ketchup . Podawany szczególnie do jagnięciny ( innych mięs też ) . Można kupić gotowy sos .Ponieważ jednak ten gotowy nie za bardzo mi odpowiada , a i dla tego ,że używam go trochę inaczej niż w kuchni angielskiej proponuję robić go po polsku.
Czas :20 minut
Składniki :
2 szklanki wody
2 szklanki usiekanej umytej ( bez ogonków ) świeżej mięty
2 łyżki cukru
1 szklanka octu winnego ( może być jabłkowy )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
Zagotować wodę , ocet, cukier , sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować. Włożyć do bardzo małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Piszę ,żeby włożyć do małych słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.
Angielski sos miętowy
Obserwuj wątekOdp: Odp: Angielski sos miętowy
Babciagramolka
Odp: Angielski sos miętowy
A.B.
Odp: Angielski sos miętowy
Babciagramolka
( ten przepis który podano wyzej nie ma nic wsólnego z angielskim sosem miętowym.)
Sos miętowy wzorowany na angielskim wg Babcigramolki:
W kuchni angielskiej używany podobnie jak ketchup . Podawany szczególnie do jagnięciny ( innych mięs też ) . Można kupić gotowy sos .Ponieważ jednak ten gotowy nie za bardzo mi odpowiada , a i dla tego ,że używam go trochę inaczej niż w kuchni angielskiej proponuję robić go po polsku.
Czas :20 minut
Składniki :
2 szklanki wody
2 szklanki usiekanej umytej ( bez ogonków ) świeżej mięty
2 łyżki cukru
1 szklanka octu winnego ( może być jabłkowy )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
Zagotować wodę , ocet, cukier , sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować. Włożyć do bardzo małych słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Piszę ,żeby włożyć do małych słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.
Odp: Odp: Angielski sos miętowy
jarek-energy
Odp: Angielski sos miętowy
cremebrule
Odp: Angielski sos miętowy
Lilka
czyli super smakuje - dla niekumatych
Odp: Angielski sos miętowy
Lucy
zrobie i opisze jak smakowal, mam ochotke na coś pysznego...
Odp: Angielski sos miętowy
Malgosia
A nie lepiej zrobić.
Składniki:
• 1 mięta *pęczek
• 2 pomidory
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• ocet + cukier+ woda + sok z cytryny
Przygotowujesz jak zwykłą sałatkę - mizerię czyli wszystko siekasz i mieszasz ze sobą.
Sos trzeba wstawić do lodówki na pół godziny.
Odp: Angielski sos miętowy
Lucy
ostatnio mialam okazje sprobowac i sie zakochalam
Odp: Angielski sos miętowy
dobry