A u mnie Kwirlejka . I wiecie co -mój Dziadek robił co roku sam nową Kwirlejkę z tego co pozostawało z choinki po Nowym Roku . Tylko taka się liczyła . Moja ma pewnie i 50 lat .Kiedyś używałam - jak robiłam dzieciakom kogel-mogel. Teraz robi za antyk .
zmieniono 2 razy (ostatnio 06 sty 2010 12:59 przez Babciagramolka)
Muszę się przyznać że wczoraj po raz pierwszy spotkałam się z tą nazwą -"kołotuszka", a jest to urządzenie kuchenne.
Zaintrygowana musiałam sprawdzić cóż to takiego ?
Dzięki pomocy koleżanek z forum i zasięgniętej wiedzy książkowej mogę przybliżyć opis danego urządenia
Kołotuszka zwana też ,firlejką,rogalką,koltewką,matewką,kłótewką, a chyba najczęściej mątewką.
Mątewka kuchenna, drewniana doskonała do wielu zastosowań w kuchni. Jest świetna do mieszania różnego rodzaju potraw, szczególnie w delikatnych naczyniach, przeważnie wykonany z drewna. Wykorzystywany jest najczęściej do mieszania surowego ciasta.
Kołotuszka
Obserwuj wątekOdp: Odp: Kołotuszka
kuba04
Odp: Kołotuszka
Babciagramolka
kuba04
Babciagramolka
msewka
U mnie mama mówi na nią "koziołek".Nie pytajcie mnie dlaczego!
misia53
Alita
Kołotuszka
Alita
Zaintrygowana musiałam sprawdzić cóż to takiego ?
Dzięki pomocy koleżanek z forum i zasięgniętej wiedzy książkowej mogę przybliżyć opis danego urządenia
Kołotuszka zwana też ,firlejką,rogalką,koltewką,matewką,kłótewką, a chyba najczęściej mątewką.
Mątewka kuchenna, drewniana doskonała do wielu zastosowań w kuchni. Jest świetna do mieszania różnego rodzaju potraw, szczególnie w delikatnych naczyniach, przeważnie wykonany z drewna. Wykorzystywany jest najczęściej do mieszania surowego ciasta.