z programu zorientowałam się , że na Jamjce użuwa się głównie jako przyprawy zmielone ziele angielskie i ostrą papryczkę chilli- może dlatego ten ryz ma taki niespotykany smak . Ja do ryżu podałam pieczonego kurczaka i pikle angielskie ale mam zamiar wypróbować inne kombinacje. Oto przepis :
Składniki
1 szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego
800 g pomidorów - ( ja użyłam pomidory z puszki pelatti )
1 szklanka czarnej fasoli (ja użyłam z puszki, osączonej z zalewy i przepłukanej )
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 mała papryczka chilli, drobno posiekana
2 dymki, posiekane na drobne kawałki
¼ szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej ( ja użyłam natki pietruszki oraz mielonej kolendry ok.1/2 łyżeczki )
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
szczypta wiórek kokosowych
Przygotowanie
W średniej wielkości rondlu zagotuj wodę z wiórkami kokosowymi dodaj ryż , pomidory i fasolkę . Dopraw zielem angielskim , sola i pieprzem . Zmniejsz ogień igotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie miękki ( ok.20 min.) . Wymieszaj widelcem , żeby ryż nie zbił się w zwartą masę . Przed samym podanie dodaj dymkę oraz kolendrę ( lub natkę pietruszki z mielona kolendrą ) i dokladnie wymieszaj . Ja podałam ten ryż z pieczonym kurczakiem oraz angielskimi piklami lekko wymiesznymi z małą ilością soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy dla zlagodzenia ostrego smaku pikli i aby było bardziej reggae.
kuchnia jamajska
Obserwuj wątekOdp: Odp: kuchnia jamajska
Bahus
Havana Club....pamięta ktoś ten rum?
Odp: kuchnia jamajska
astra
Odp: Odp: Odp: kuchnia jamajska
Bahus
Odp: Odp: kuchnia jamajska
astra
no a gdzie w tej piosence Jamajka
Odp: kuchnia jamajska
cremebrule
Odp: kuchnia jamajska
Ann
Kuba wyspa jak wulkan gorąca... tralalalaaaaaa (zabrakło emotka śpiewającego)
Odp: kuchnia jamajska
cremebrule
Odp: kuchnia jamajska
astra
Odp: Odp: kuchnia jamajska
magusia12
Składniki
1 szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego
800 g pomidorów - ( ja użyłam pomidory z puszki pelatti )
1 szklanka czarnej fasoli (ja użyłam z puszki, osączonej z zalewy i przepłukanej )
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 mała papryczka chilli, drobno posiekana
2 dymki, posiekane na drobne kawałki
¼ szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej ( ja użyłam natki pietruszki oraz mielonej kolendry ok.1/2 łyżeczki )
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
szczypta wiórek kokosowych
Przygotowanie
W średniej wielkości rondlu zagotuj wodę z wiórkami kokosowymi dodaj ryż , pomidory i fasolkę . Dopraw zielem angielskim , sola i pieprzem . Zmniejsz ogień igotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie miękki ( ok.20 min.) . Wymieszaj widelcem , żeby ryż nie zbił się w zwartą masę . Przed samym podanie dodaj dymkę oraz kolendrę ( lub natkę pietruszki z mielona kolendrą ) i dokladnie wymieszaj . Ja podałam ten ryż z pieczonym kurczakiem oraz angielskimi piklami lekko wymiesznymi z małą ilością soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy dla zlagodzenia ostrego smaku pikli i aby było bardziej reggae.
Odp: kuchnia jamajska
astra