Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze

Pyza
  • Pyza

• Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
bardzo dziękuję za wyjaśnienia, popatrzę w necie

Odp: Odp: Odp: Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze

Babciagramolka
W sklepach internetowych . Wrzuć w wyszukiwarke Garnek Rzymski kupno- wyskoczy kilka sklepów .Ceny są różne .Mój jest z tych zwykłych ( odkupiłam od znajomej za 40 zł)- ale sprawdza się doskonale. Najlepsze są niemieckie - duże potrafią kosztować i 250 zł. Moim zdaniem nie warto kupować małego bo kurczak nie wejdzie , a olbrzymiego też nie bo standartowy piekarnik będzie za mały. Pewnie że wolała bym ten z górnej półki - ale nie ma co wyrzucać kasy - taki zwykły też sie sprawdza - byle namoczyc go przed wstawieniem do piekarnika, nie podlewać zimnym płynem w trakcie pieczenia i nie stawiać na zimnym albo pod wode po wyjęciu to wytrzyma. Podobno w ten sam sposób można piec w zwykłych doniczkach bez dziurki przykrywając jedna drugą - ale nie sprawdzałam.

Odp: Odp: Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze

Pyza
  • Pyza

• Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
czy to-to można kupić w Polsce? jakoś nie kojarzę żebym gdzieś widziała...i jaka jest, tak orientacyjnie, cena takiego cuda, wiesz może?

Odp: Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze

Babciagramolka
A wszystkim którzy nie wiedzą jak wyglada Garnek rzymski - prezentuję swoje ukochane ,, cacko " . Ostatnio moda na te gliniane naczynia wróciła . I słusznie. Kiedyś ( a i obecnie też w wielu kulturach ) pieczono i gotowano w takich garnkach , Potem jakoś znikły.Można piec bez tłuszczu ( choć jeśli nie ma takiego przymusu polecam jednak używanie niewielkich ilosci tłuszczy).Potrawy sa pyszne - i co najwazniejsze mieso nie przypala się i nie trzeba wiecznie do niego zagladać i podlewać .
Mój Garnek jest z tych średniej wielkości.
obrazek

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze

Babcia Halinka
Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego....

Cały przepis: Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :

Odpowiedz na/ edytuj Kurczak na dziko z garnka rzymskiego : - komentarze