ja tez jesli juz robie wafle to z karmelem... albo gotową masą-krówkową z puszki..
kiedys robilam jakąś orzechową z czekoladą rozpuszczoną ale nie mam pojecia jakie byly proporcje ... karteluszki gdzies mi z zeszytu wywiało..
a ja takie przesiąknięte wafle wolę. Jeśli przez 3 h będziesz gotować skondensowane słodzone mleko w puszcze, to wyjdzie Ci masa, która po rozsmarowaniu nie wchłonie się w wafle i pozostaną kruche
Powiedzcie mi, co zrobić, żeby taka prosta masa do przekładania wafli - z galaretki, masła, mleka w proszku, cukru itp. nie wyszła "gumowa"?
Na początku jest niby ok., a po kilku godzinach - wafle robią się gumowe :/
Właśnie dlatego rzadko robię wafle w domu! Moim zdaniem problem tkwi w wilgotności masy. Jeśli jest zbyt wilgotna, wafle nią nasiąkają i robią się, jak napisałeś, gumowate. Chyba najlepsza jest masa z mleka w proszku.
Powiedzcie mi, co zrobić, żeby taka prosta masa do przekładania wafli - z galaretki, masła, mleka w proszku, cukru itp. nie wyszła "gumowa"?
Na początku jest niby ok., a po kilku godzinach - wafle robią się gumowe :/
Masa do wafli
Obserwuj wątekOdp: Masa do wafli
DoDomku
Odp: Masa do wafli
A.B.
Odp: Masa do wafli
cherry
Odp: Masa do wafli
Papaja
Odp: Odp: Masa do wafli
Pablito
Odp: Masa do wafli
luna19
kiedys robilam jakąś orzechową z czekoladą rozpuszczoną ale nie mam pojecia jakie byly proporcje ... karteluszki gdzies mi z zeszytu wywiało..
Odp: Masa do wafli
Pablito
Odp: Masa do wafli
Henia
Właśnie dlatego rzadko robię wafle w domu! Moim zdaniem problem tkwi w wilgotności masy. Jeśli jest zbyt wilgotna, wafle nią nasiąkają i robią się, jak napisałeś, gumowate. Chyba najlepsza jest masa z mleka w proszku.
Masa do wafli
Darth Vader
Na początku jest niby ok., a po kilku godzinach - wafle robią się gumowe :/