Witam pozdrawiam ,ciezko powiedziec nie znam sie na tym.U mnie mjod je tylko moj slubny i obojetne czy na chlebie czy tez do herbatki.Kupuje mu go w roznych sklepach.Kiedys w polsce robilam miod sama z kwitow mleczy.Wiem ze zbieralam zawsze 500 glowek potem to moczylismy cala noc w wodzie aby wszelkie robaczki wyszly.potem sie to gotowalo z cukrem,tylko nie wiem teraz jak to bylo tak dawno(przezslo 20 lat).Ale zapytam znajomej czy ma jeszcze ten przepis.
A mnie sie przypomnialo jak nalizałam sie miodu w Grecji... jeeeej jakiż tam mają pyszny miód .. z tych cytrusowych drzewek i innych kwiatow zbierany.. przepyszny.
Nasz szef restauracji mial sporą pasieke i na zapleczu ten miód przelewal ... a potem dal nam do umycia bańki po miodzie .. sporo go tam na brzegach jeszcze bylo wiec upaćkałysmy sie wszystkie jak swinki zeby ten miód stamtąd wybrac ... ale smak pamietam do dziś.. niepowtarzalny i wyśmienity... mniam..
Jedyne co wiem na ten temat to że prawdziwy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji.
prawdziwy miód może się nie skrystalizować jeżeli był podgrzany do zbyt wysokiej temperatury czyli powyżej 42stopni....wtedy miód jest bezwartościowy jest tylko słodzącą substancją
najlepiej kupowac miód u znajomych pszczelarzy(stoiskach ze zdrową żywnością) a nie na przypadkowych straganach czy supermarketach...miód musi byc opisany czyli musi miec nazwe producenta...czyli imie i nazwisko pszczelarza oraz adres no i oczywiście nazwę miodu
zmieniono 1 raz (ostatnio 19 sie 2010 13:06 przez misia14)
Miód
Obserwuj wątekOdp: Miód
Marika_1961
Odp: Miód
luna19
Nasz szef restauracji mial sporą pasieke i na zapleczu ten miód przelewal ... a potem dal nam do umycia bańki po miodzie .. sporo go tam na brzegach jeszcze bylo wiec upaćkałysmy sie wszystkie jak swinki zeby ten miód stamtąd wybrac ... ale smak pamietam do dziś.. niepowtarzalny i wyśmienity... mniam..
Papaja
Odp: Odp: Miód
misia14
prawdziwy miód może się nie skrystalizować jeżeli był podgrzany do zbyt wysokiej temperatury czyli powyżej 42stopni....wtedy miód jest bezwartościowy jest tylko słodzącą substancją
Odp: Odp: Odp: Miód
misia14
Odp: Odp: Miód
Henia
luna19
ja tam wole posmakowac
Bahus
luna19