Andziu, na kazdej gotowej mieszance jest przepis jak przygotowac chlebek. Do automatu dodaje sie najpierw wszystkie mokre skladniki (np. letnia woda czy mleko, jajka, stopione maslo lub olej) a nastepnie suche skladniki ( maka i zawsze na koncu suche drozdze). Nastawiam program na wyrabianie ciasta, po kilku minutach mozna dosypac np.ziarenka slonecznika, z dyni , rodzynki, orzechy lub inne. Wyrosniete ciasto przekladam do keksowki wylozonej papierem do pieczenia, nacinam ostrym nozem i albo posypuje maka albo smaruje woda. Odstawiam na ok.30-40 min. w cieple miejsce. Piekarnik nagrzewam do temp. 220 stopni, nagrzany spryskuje wode lub wkladam na dno piekarnika kilka kostek lodu. Chleb pieke 10 min. w temp. 220 stopni a nastepne 30-40 min. w temp. 180 stopni. Upieczony chlebek uwalniam z papieru do pieczenia i odkladam na podstawke do ostudzenia
Automat do pieczenia chleba
Obserwuj wątekOdp: Automat do pieczenia chleba
luna