Do Termar

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Do Termar

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
Babciagramolka napisał(a):

jeśli już nam się ten wątek przeradza w porady dotyczące robienia zdjęć kulinarnych ( co mi się strasznie podoba ) to podpowiadam z własnego doświadczenia :
- raczej nie róncie zdjęć na niebieskich naczyniach - żeby nie wiem co potrawa wyjdzie sina
-lepiej podać sos osobno bo mięso w sosie czasem ginie a potrawa się ,, rozpływa ' ( zrobiłam polędwicę w sosie grzybowym - na zdjęciu wyszła jak nie powiem co - przepis leży aż zrobię drugi raz bo tego pokazać się nie da )
-gulasze i inne pół płynne lepiej pokazywać w miseczkach niż na talerzu bo taka nieregularna plama na talerzu potrafi nieciekawie wyglądać
-zupę lepiej fotografować w dobrym świetle bez lampy błyskowej bo nawet delikatny tłuszczyk na zupie ( np rosole ) odbija się i błyszczy potwornie
-lepiej się fotografuje potrawę chłodną ( gorąca paruje co wychodzi na zdjęciu jako zamazanie )
-nie fotografować jasnych potraw na jasnej zastawie bo biały twarozek na białym talerzu ginie - w ogóle biel się źle fotografuje .

Takie porady są potrzebne.Ja sama bardziej się przykładam do zdjęć niż na początku.A takie wskazówki są bezcenne.

Odpowiedz na/ edytuj Do Termar