Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
Paola napisał(a):

msewka napisał(a):


A z innej beczki,jaki znacie dobry przepis na sos musztardowy.Jadłam na grillu u znajomych bukiet sałat z kilkoma innymi składnikami i polewało się na talerz bezpośrednio sosem musztardowym.Był ostry i przepyszny a najważniejsze,że świetnie się komponował ze składnikami sałatki.

Jak bukiet sałat, to tak na szybko przyszedł mi do głowy trochę inny winegret : 1 część octu winnego, soku z cytryny na 3 części przyzwoitego oleju. Przy czym najpierw trzeba rozmerdać w słoiku ten ocet, czy sok z 1 - 2 łyżeczkami dobrej musztardy. Od niej i od przypraw zależy potem cały smak sosu.
Potem dolewam do słoika olej i mocno potrząsam, aż sos zrobi się kremowy. Po przyprawieniu odstawiam "do przegryzienia".
Z przypraw używam : świeżo zmielonego pieprzu, soli morskiej, drobno pokrojoną papryczkę chilli, na przykład w dwóch kolorach, sproszkowanego chrzanu japońskiego wasabi, drobniutko posiekanej cebulki itp
.
W tym sosie który jadłam był też na pewno miód.

Odpowiedz na/ edytuj Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?