Robimy przetwory...

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Robimy przetwory...

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
Bahus napisał(a):

Konfitury z winogron

1 kg winogron pozbawionych pestek,
1 kg cukru,
2-3 g kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka do herbaty szypułek („ogonków") wiśni (niekoniecznie)
oraz olejek waniliowy do smaku

Zdrowe, jednakowej wielkości winogrona włożyć na 1 -2 minuty do wody o temperaturze 80-90°C i dodać szypułki wiśni, w celu nadania konfiturze przyjemnego zapachu i ładnego koloru. Następne winogrona włożyć do syropu z cukru i pozostawić w nim przez 3-4 godziny, po czym podgotować przez 50-60 minut, zdjąć z ognia, odstawić na pewien czas i ponownie gotować z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz olejku waniliowego, aż konfitura będzie gęsta.

Póki co przepis podaję tutaj...wkrótce jak obrobię zdjęcia dodam go do swoich przepisów.

Winogron używam działkowych, ale odmiany afrykańskiej (ze szklarni)...poniżej zdjęcie.

Super! Czekam na zdjęcie gotowego produktu!

Odpowiedz na/ edytuj Robimy przetwory...