Nie bede sie upierac bo nie jestem znawca, ale smakoszem serow tak i pierwsze slysze o czerwonej plesni...
ser na pierwszym zdjeciu wyglada mi na ser z grupy serow miekkich ze skorka plesniowa, zreszta ten rougette tak samo, a jego nazwa to chyba raczej od dodatku papryki sie wywodzi, jesli sie myle to chetnie zostane wyprowadzona z bledu!
Nie cremebrule, to nie od papryki ten kolor. Szukalam na Wikipedii ale niestety nie ma na ten temat niczego po polsku..
W niemieckim..pisze na serze doslownie: "miekki ser plesniowy z czerwonymi kulturami plesniowymi" A z tym kolorem to wiesz..na pewno ser ten nie bedzie czerowny jak mak.. tak jak i biale wino..nie jest biale ..tylko zlociste.
Moze jeszcze znajde gdzie jakas wiadomosc na temat tego sera.. wtedy wroce do watku
Ser
Obserwuj wątekOdp: Odp: Ser
Glumanda
Nie cremebrule, to nie od papryki ten kolor. Szukalam na Wikipedii ale niestety nie ma na ten temat niczego po polsku..
W niemieckim..pisze na serze doslownie: "miekki ser plesniowy z czerwonymi kulturami plesniowymi" A z tym kolorem to wiesz..na pewno ser ten nie bedzie czerowny jak mak.. tak jak i biale wino..nie jest biale ..tylko zlociste.
Moze jeszcze znajde gdzie jakas wiadomosc na temat tego sera.. wtedy wroce do watku