Ten chyba jest najlepszy:
http://zdrowybadyl.blogspot.com/2009/09/nalewka-z-pigwy-pigwowka-na-odpornosc-i.html
A to mój sprawdzony przepis na naleweczkę (robiłam w zeszłym roku-w tym niestety pigwy nie obrodziły nie wiem dlaczego )
1kg pigw,50dag cukru,sok i skórka z 1 całej cytryny i 1 litr dobrej wódki-białej (ja zrobiłam na Panu Tateuszu). Pigwy myjemy,obieramy,usówamy nasiona i drobno kroimy. W garnku gotujemy szklankę wody z cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórke (ale bez białej części-ma za dużo goryczki). Jak będzie się gotowac to wkładamy pokrojone pigwy i gotujemy pare min na małym ogniu,następnie studzimy i dodajemy wódkę-odstawiamy na ok. miesiąc, po tym czasie nalewke przelewamy przez jałową gazę i wlewamy do butelek i szczelnie zamykamy aby nikt sie do niej nie dobrał bez naszej wiedzy
zmieniono 1 raz (ostatnio 03 lis 2011 13:01 przez zuzi)
Dostałam od ciotki 5-6 kg pigwy z ogródka. Czeka na wasze podpowiedzi, zaznaczam, że oprócz grzanki dziadkowej (przepis na gotujmy) nigdy nie robiłam nalewek, ale czas zacząć. I jeszcze poradźcie z jakiej wódki robicie nalewki? Chodzi mi oczywiście, żeby było w miarę tanio ale smacznie i nietrująco. Help!
Pigwa
Obserwuj wątekOdp: Pigwa
zuzi
http://smaker.pl/przepisy/przetwory/sok-z-pigwy,49355
http://smaker.pl/przepisy/drinki-i-napoje/likier-pigwowy,19704
http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/nalewka-z-pigwy-przepis.php
http://zdrowybadyl.blogspot.com/2009/09/nalewka-z-pigwy-pigwowka-na-odpornosc-i.html
Ten chyba jest najlepszy:
http://zdrowybadyl.blogspot.com/2009/09/nalewka-z-pigwy-pigwowka-na-odpornosc-i.html
A to mój sprawdzony przepis na naleweczkę (robiłam w zeszłym roku-w tym niestety pigwy nie obrodziły nie wiem dlaczego )
1kg pigw,50dag cukru,sok i skórka z 1 całej cytryny i 1 litr dobrej wódki-białej (ja zrobiłam na Panu Tateuszu). Pigwy myjemy,obieramy,usówamy nasiona i drobno kroimy. W garnku gotujemy szklankę wody z cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórke (ale bez białej części-ma za dużo goryczki). Jak będzie się gotowac to wkładamy pokrojone pigwy i gotujemy pare min na małym ogniu,następnie studzimy i dodajemy wódkę-odstawiamy na ok. miesiąc, po tym czasie nalewke przelewamy przez jałową gazę i wlewamy do butelek i szczelnie zamykamy aby nikt sie do niej nie dobrał bez naszej wiedzy
Pigwa