Z ciekawości wrzuciłam w wyszukiwarkę ,, zimna płyta " ( a potem w grafikę ) - tak jak przypuszczałam to to samo co szwedzki bufet w obiegowym pojęciu .A pojawiło się chyba w momencie kiedy modne zaczęło być podawanie przy okazji imprez np galaretek na lustrach , wędlin i mięs na szklanych lub marmurowych płytach ( ustawionych np na kieliszkach ) .Różnica między szwedzkim bufetem a ,, zimną płytą " sprowadza się do tego na czym podano - na półmiskach czy np lustrze . Nazwa się zadomowiła i przeszła na imprezy domowe nawet jak podaje się na nich wędlinę czy inne przekąski na półmiskach - to przejmując nazewnictwo cateringu -nazywa się bufet szwedzki ,, zimną płytą " .
Henia - masz rację różnice w nazewnictwie na pewno są związane z upływem czasu .Wychodzi na to ,że ,, mamut " jestem ( hi hi ).
Ale wracając do tematu głównego ( który sama nieopatrznie rozmydliłam ).Ja na takie spotkania planuję drobne porcje różnych potraw ale za to odpowiednio podane .
- sałatka ( do wyboru ) podana w kieliszkach do wina
-koreczki wbite w bułkę , jabłko itp
- plater z wędlinami
-deska serów
Najlepiej żeby każdy mógł brać przekąskę bez nakładania z głównego naczynia bo taki rozgrzebany półmisek czy miska z sałatką po prostu nieapetycznie wygląda .
Podpowiadam ,że do podania sałatki można użyć np jednorazowych kieliszków do szampana .
A tu parę propozycji na taka imprezę :
-Ptysie faszerowane pasztetem
-,,Jeżyk " - czyli koreczki
-Schab faszerowany śliwkami i morelami
zmieniono 1 raz (ostatnio 22 sty 2010 09:28 przez Babciagramolka)
No, niestety Buniu, różnica pokoleń! Też ostatnio zastanawiałam się co to jest ta zimna płyta.może to tylko moje wrażenie, że brzmi zimno i mało apetycznie? Pozdrawiam!
kobietka - czy pod określeniem ,, zimna płyta " rozumiesz to samo co ,, szwedzki bufet " ? Pierwszy raz stykam się z takim określeniem i muszę przyznać ,ze nie bardzo wiem o co chodzi .
U nas często jako zimna płyta pojawiają się tymbaliki z drobiu, jajka, talerz wędlin, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane itp. A może podzielicie się "swoimi" zimnymi płytami ?
Jestem początkującą kucharką, a muszę zrobić jakieś przekąski- dania, na imprezę urodzinową. Chodzi o niedrogie, dość proste a smaczne przepisy! Heh, może macie jakieś pomysły?
Proszę o pomoc i przepisy!
Pozdrawiam, Ania
Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Obserwuj wątekOdp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Babciagramolka
- Brzoskwinie faszerowane białym serem z orzechami
-Marynowane rzodkiewki
-Ogórki faszerowane białym serem polane miodem
Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Babciagramolka
-Camembert z Roquefortem i winogronami
-Kanapki imprezowe
-Kanapeczki na krakersach
-
Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Babciagramolka
Henia - masz rację różnice w nazewnictwie na pewno są związane z upływem czasu .Wychodzi na to ,że ,, mamut " jestem ( hi hi ).
Ale wracając do tematu głównego ( który sama nieopatrznie rozmydliłam ).Ja na takie spotkania planuję drobne porcje różnych potraw ale za to odpowiednio podane .
- sałatka ( do wyboru ) podana w kieliszkach do wina
-koreczki wbite w bułkę , jabłko itp
- plater z wędlinami
-deska serów
Najlepiej żeby każdy mógł brać przekąskę bez nakładania z głównego naczynia bo taki rozgrzebany półmisek czy miska z sałatką po prostu nieapetycznie wygląda .
Podpowiadam ,że do podania sałatki można użyć np jednorazowych kieliszków do szampana .
A tu parę propozycji na taka imprezę :
-Ptysie faszerowane pasztetem
-,,Jeżyk " - czyli koreczki
-Schab faszerowany śliwkami i morelami
Odp: Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Henia
Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
kobietka
Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Babciagramolka
Odp: Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
kobietka
Odp: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
Pyza
Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy!
aniaobn
Proszę o pomoc i przepisy!
Pozdrawiam, Ania