Odp. pytanie nr 5. Powierzchnia kapelusza maślaka pokryta jest śluzem, kapelusz w kolorach ciemnobrązowych, średnica od 4 do 12 cm, trzon walcowaty, twardy i pełny.
Laureatem pytania jest: barbarella
Koniec konkursu! Dziękujemy za nadesłane odpowiedzi.
Redakcja zliczy odpowiedzi i zamieści listę laureatów konkursu.
zmieniono 1 raz (ostatnio 15 paź 2012 09:20 przez zozolek)
rosną pod drzewami iglastymi, zawsze jednak rośnie ich kilka w grupkach, nie rosną pojedynczo; koszmarnie się obierają, są pokryte śluzem; są ciężkostrawne;
1. Kapelusz u większości gatunków silnie śluzowaty, wielkości 4-12 cm.
2. Trzon walcowaty, twardy i pełny. Na trzonie występuje skórkowaty pierścień.
3. Miąższ zwykle miękki, niezmienny lub jedynie słabo niebieszczejący lub różowiejący.
jeśli chodzi o maślaka zwyczajnego to:
1. posiada kapelusz o ciemnobrązowej barwie o średnicy do 15 cm
2. powierzchnia kapelusza jest śliska, lepka i błyszcząca. Skórka bardzo dobrze da się oddzielić od miąższu.
3. wokół trzonka znajduje się skórkowaty pierścień pod kapeluszem
4. maślaki występują w lasach sosnowych, bądź mieszanych na piaszczystym podłożu
powierzchnia kapelusza pokryta śluzem,kapelusz ciemnobrązowy o średnicy 4-12 cm,trzon walcowaty, twardy i pełny, na trzonie występuje skórkowaty pierścień
Quiz kulinarny
Obserwuj wątekOdp: Odp: Quiz kulinarny
misia5
Przecież Quiz już dawno się skończył
Odp: Quiz kulinarny
kinga010597
musztarda
Odp: Odp: Quiz kulinarny
zozolek
Odp. pytanie nr 5. Powierzchnia kapelusza maślaka pokryta jest śluzem, kapelusz w kolorach ciemnobrązowych, średnica od 4 do 12 cm, trzon walcowaty, twardy i pełny.
Laureatem pytania jest: barbarella
Koniec konkursu! Dziękujemy za nadesłane odpowiedzi.
Redakcja zliczy odpowiedzi i zamieści listę laureatów konkursu.
Odp: Quiz kulinarny
Michaś
Odp: Quiz kulinarny
barbarella
2. Trzon walcowaty, twardy i pełny. Na trzonie występuje skórkowaty pierścień.
3. Miąższ zwykle miękki, niezmienny lub jedynie słabo niebieszczejący lub różowiejący.
Odp: Quiz kulinarny
-Natka-
1. posiada kapelusz o ciemnobrązowej barwie o średnicy do 15 cm
2. powierzchnia kapelusza jest śliska, lepka i błyszcząca. Skórka bardzo dobrze da się oddzielić od miąższu.
3. wokół trzonka znajduje się skórkowaty pierścień pod kapeluszem
4. maślaki występują w lasach sosnowych, bądź mieszanych na piaszczystym podłożu
Odp: Quiz kulinarny
Cukiereczek13
Odp: Quiz kulinarny
Beatris
Odp: Quiz kulinarny
kasiunia.1981
lepki i blyszczacy
Odp: Quiz kulinarny
TRENER