Moj sposób jest najlepszy a mianowicie noszę soczewki kontaktowe i dzięki nim NIGDY nie płaczę przy krojeniu cebuli ale niestety jest tego minus hehe bo w domu do cebuli zabieram się tylko ja :-P Natomiast, gdy nie mam zalożonych soczewek to oczywiście kroję ją trzymając za ogonek, który odcinam na samym końcu a gdy tylko zaczynam odczuwac delikatne pieczenie oczu to lecę z nożem pod lodowatą wodę i otwieram okno by pozbyć się zapachu;-)
Hej,
jednym ze sposobów to
1) otwórz okno i zapal gaz - jednak dla mnie nie skuteczny zalewam się i tak łzami
natomiast skutkuje
2) włóż na godzinę cebulę do lodówki ( nie do zamrażarki ). W ten sposób nie ronię ani jednej łezki
Tak swoją drogą, to trzymam cebulę cały czas w lodówce w najniższej jej części w szufladzie na warzywa. Tym sposobem już nie leję bobrzych łez przez cebulę
pozdrawiam
Najlepiej zalać na chwile gorącą wodą i obierać. Jak obieram dużo cebuli np. 2kg to zalewam gorącą wodą i tak ją zostawiam na conajmniej 30 minut. Jeżeli to mniejsza ilość proponuje po chwili wyjąć i obierać, nigdy mnie nie szczypie jak wten sposób to robie.
Sposoby na cebule
Obserwuj wątekOdp: Sposoby na cebule
Sardynka
Odp: Sposoby na cebule
mala-madzia
Sardynka
kasperki2
jednym ze sposobów to
1) otwórz okno i zapal gaz - jednak dla mnie nie skuteczny zalewam się i tak łzami
natomiast skutkuje
2) włóż na godzinę cebulę do lodówki ( nie do zamrażarki ). W ten sposób nie ronię ani jednej łezki
Tak swoją drogą, to trzymam cebulę cały czas w lodówce w najniższej jej części w szufladzie na warzywa. Tym sposobem już nie leję bobrzych łez przez cebulę
pozdrawiam
Odp: Odp: Sposoby na cebule
Ines
Niestety,ale ten sposób zawodzi :/
eliza135
Noruas
Można też obciąć korzeń na samym końcu, ponieważ to on uwalnia te zapachy przez które płaczemy
Odp: Odp: Sposoby na cebule
Pati83
oszude
Pati83